To badanie pozwalające stwierdzić, czy proces trawienia i wchłaniania węglowodanów przez organizm przebiega prawidłowo.
Badanie ma na celu określenie poziomu wodoru w wydychanym powietrzu po spożyciu przez pacjenta węglowodanów ( cukrów ). Wodór jest gazem, który powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej niestrawionych i niewchłoniętych węglowodanów w jelicie cienkim lub grubym. Następnie przedostaje się do krwioobiegu, pęcherzyków płucnych skąd jest ewakuowany przez drogi oddechowe. Nadmierna fermentacja bakteryjna, często ma miejsce w przebiegu niektórych schorzeń układu pokarmowego.
WSKAZANIA DO WYKONANIA TESTU:
- Zaburzenia przemiany węglowodanowej
- Zaburzenia wchłaniania laktozy, fruktozy, sacharozy, glukozy
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowych ( owoców, słodyczy, mleka, produktów wysokoprzetworzonych )
- Podejrzenie zespołu jelita drażliwego ( IBS )
- Diagnostyka uczucia pełności w jamie brzusznej, wzdęć, zaparć, biegunek ( trwających przynajmniej 3 miesiące )
- Podejrzenie zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego ( SIBO )
PRZECIWWSKAZANIA DO WYKONANIA WTO
Bezwzględne:
- Zdiagnozowana lub podejrzewana wrodzona nietolerancja fruktozy ( przeciwskazanie dla WTO z fruktozą i sorbitolem )
- Zdiagnozowana lub podejrzewana ( poposiłkowa ) hipoglikemia
Względne:
- Antybiotykoterapia ( w okresie 4 tygodni przed badaniem )
- Kolonoskopia i radiografia ( w okresie 4 tygodni przed badaniem )
- Irygoskopia ( w okresie 4 tygodni przed badaniem )
- Fluoroskopia jelita cienkiego ( w okresie 4 tygodni przed badaniem )
- Ileostomia ( z wyjątkiem diagnostyki przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO )
Autor:
Ośrodek Wczesnej Diagnostyki I Leczenia Chorób Nowotworowych